روش های کاهش ذخیره های چربی در بدن یا پیکرتراشی با استفاده از دستگاه های مختلف جهت کشیدن و خارج کردن چربی از بدن (لیپوسکشن): بطور کلی حداقل صدها روش کاهش چربی (لیپوسکشن) در دنیا وجود دارد ولی به عقیده دکتر جهانگیر تقی پور که سال ها در جراحی و عمل های زیباسازی (کاسمتیک) تجربه دارند مهمترین روش های قابل قبول موجود چربی کشی (لیپوسکشن) در دنیا شامل:
- چربی کشی با دستگاه پال (پال لیپوسکشن) با کمک قدرت دستگاه مکنده Liposuction Power Assisted
گرچه استفاده از وکیوم (مکش با نیروی خلع) از قدیم مورد استفاده بوده ولی در روش قدرتی پال با حرکات اتوماتیک و معمولا الکتریکی کنولا چربی ها و بافت ها بهم ریخته و در نتیجه برای جراح آسان تر خواهد بود که آنها را با مکنده بیرون بکشد. در این روش به دلیل درد زیاد بیمار معمولا زیر بیهوشی عمومی صورت می گیرد که با دستگاه پال مکنده قوی چربی و بافت های دیگر در منطقه را بیرون می کشند. دستگاه های فراوانی در بازار است که اغلب آنها برای کاهش کار بدنی جراح در دسته شان موتور الکتریکی دارند که با جلو و عقب می رود یا لرزش می کند و یا می چرخد.
با این روش می توان ذخیره های چربی را خالی کرد و جراح می تواند منطقه مورد نظر را فرم دهد و پیکر تراشی کند. درد، کبودی و خون مردگی بعد از عمل زیاد است و بهبودی بعد از عمل نسبتا طولانی است.
مقایسه تکنولوژی های مختلف لیپوسکشن (چربی کشی از قسمت های مختلف بدن)
تکنولوژی |
مقدار چربی که از بدن خارج کرد |
اثرات اصلی روش بر روی نسج های بدن |
جدا کردن سلول های چربی برای در آوردن از بدن |
اثر انتخابی فقط برروی بافت های چربی |
محدودیت های درمانی این روش ها |
لیپوسکشن با ویزر شرکت ساند سرجیکال امریکا Vaser Liposuction |
از حجم بسیار کم تا حجم بسیار زیاد ذخیره های چربی |
خارج کردن فقط سلول های چربی بعداز امولسیون (عصاره گیری) |
|
|
ندارد |
لیپوسکشن با لیپومتیک و سایر دستگاه های با کمک قدرت لرزش و چرخش…(PAL) |
حجم متوسط تا حجم زیاد |
با زور کندن تقریبا تمام نسج ها |
روشی تهاجمی و نامناسب برای بافت فیبروز و مناطق نسبتا کوجک |
||
لیپوسکشن با کمک از تکنولوژی لیزر(LAL) |
منطقه های کوچک تا متوسط ذخیره چربی |
تبخیر با تولید گرما و کندن نسج ها |
|
برای منطقه های کوچک ساخته شده و نتایج خوب ندارد |
|
لیپوسکشن با قدرت مکش وکیوم(SAL) |
از حجم بسیار کم تا حجم بسیار زیاد ذخیره های چربی |
با زور کندن تقریبا تمام نسج ها |
روشی تهاجمی و نامناسب برای بافت فیبروز و مناطق نسبتا کوجک |
||
بقیه روش های لیپوسکشن با تکنولوژی اولتراسوندUAL |
متوسط تا مقداری زیاد |
با زور کندن تقریبا تمام نسج ها بعد از امولسیون کردن جزیی از چربی ها |
|
بطور جزیی |
روشی تهاجمی و نامناسب بخصوص برای مناطق نسبتا کوجک |
- چربی کشی (لیپوسکشن) با استفاده از تکنولوژی اولتراساند در دستگاه ویزر Vaser Liposuction
در این نوع چربی کشی (لیپوسکشن) با کمک از نمونه یی از تکنولوژی اولتراساند که در سیستم ویزر استفاده شده از انرژی پرقدرت اولتراسوند استفاده می شود که فقط بافت چربی را به صورت مایع در آورد و سپس قسمت دیگری از همین دستگاه ویزر شرکت سوند سرجیکال امریکا چربی های آب شده را از بدن بیرون می کشد.
گرچه تکنولوژی اولتراسوند در وسایل پزشکی زیادی مورد استفاده گرفته است. ولی مهمترین و مفید ترین دستگاه چربی کشی (لیپوسکشن) که سال هاست که در آمریکا و اروپا استفاده می شود ویزر نام دارد که در آمریکا توسط شرکت سوند سرجیکال ساخته و به بازار عرضه شده است. دکتر جهانگیر تقی پور هم ویزر شرکت سوند سرجیکال امریکا را استفاده می کند و با کار کردن با دستگاه های مختلف در گذشته عقیده دارد که سیستم ویزر و پاورایکس شرکت سوند سرجیکال امریکا در دست او بهترین نتیجه را برای بیمارانش می دهد.
- چربی کشی (لیپوسکشن) با کمک از تکنولوژی لیزر یا لیپو لیز: Laser-Assisted Liposuction
گرچه استفاده از لیزر به نظر جالب به نظر می رسد ولی در عمل چربی کشی (لیپوسکشن) با استفاده از تکنولوژی لیزر مقدار زیادی ناامید کننده از آب درآمده است چون لیزلیپو یا لیپولیز از عمده انتظارات پزشکان و بیماران برنیامد. البته هنوز دستگاه های فراوانی وجود دارد که با تکنولوژی لیزر با تولید گرمای شدید حدود 500 درجه سانتی گراد مقداری از چربی ها را آب می کنند ولی روی هم رفته نتایج نهایی خوبی برای بیمار ندارند. نگرانی صدمه به بافت های دیگر در اثر حرارت بالا لیزر در این متد وجود دارد که شرکت سازنده آن اطلاع رسانی نکرد تا سازمان غذا و دارو امریکا این واقعیت را برملا کرد.
اولین شرکتی که سیستم پزشکی استفاده از لیزر در جهان وارد بازار کرد شرکت دکا ایتالیا بود که با تبلیغات وسیع و ممتد سیستم اسمات لیپو که در آن از تکنولوژی لیزر با طول موج 1064 استفاده شده در سال 2005 میلادی وارد بازار اروپا نمود. دامنه تبلیغات به حدی بود که رسانه هایی چون بی بی سی که در انگلیس اصلا تبلیغ پخش نمی کنند، در زمان عرضه ی اسمارت لیپو به عنوان انقلابی در لیپوسکشن با روشی ساده و تقریبا بدون عوارض از آن یاد کردند. متاسفانه تبلیغات اولیه وسیع باعث شده که هنوز در کشورهای غربی کسانی پیدا شوند که به خواهند با این دستگاه اسمارت لیپو معالجه شوند.
دکتر جهانگیر تقی پور جز اولین گروه پزشکانی در انگلیس بود که یکی از اولین دستگاه لیپولیز را در کلینک خصوصی جراحی زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلنیک) خویش در لندن استفاده کرد.
دکتر جهانگیر تقی پور پس از حدود شش ماه استفاده از دستگاه لیپولیز برروی حدود یک صد و پانزده نفر درک کرد که لیپولیز اسمارت لیپو نمی تواند از عهده چربی کشی (لیپوسکشن) خوبی برآید چون علاوه بر دردناک بودن اسمارت لیپو نتایج خوبی برای بیمارانش نمی توانست تولید کند. دکتر جهانگیر تقی پور تصمیم گرفت که از استفاده لیپولیز برروی بیماران بیشتر خودداری کند.
اطلاعات مربوط به لیپولیز اسمارت لیپو هنوز بر روی وب سایت کلنیک خصوصی دکتر جهانگیر تقی پور در لندن وجود است و در زمان مشاوره اولیه بعنوان یکی از روش های لیپوسکشن اطلاع رسانی می شود ولی بیماران با شنیدن واقعیت ها در باره لیپولیز روش دیگری چون ویزر را انتخاب می کنند.
4 – لیپوسکشن با استفاده از تکنولوژی فواره ی بادی جت آلمان Water Assisted Liposuction(WAL)
Body Water-Jet
در ایران بنام بادی جت آلمان می شناسند. دستگاه اولیه چندین سال است که از کشور آلمان به بازار عرضه شد در روش بادی جت آلمان نظریه به این شکل است که ذخیره های چربی در بدن مثل خوشه های انگور بر روی درخت مو ودر میان بافت های دیگر هستند و دستگاه بادی جت آلمان با فوران و جهش آبی که تولید می کند به این خوشه های سلول های چربی به طور ملایم و مهربانانه تر می زند تا آن ها را به زیر افکند و قسمت مکنده واتر جت یا بادی جت آلمان با ایجاد فشار منفی (خلع) سلول های چربی را جمع آوری کرده و از بدن به بیرون هدایت می کند.
دکتر جهانگیر تقی پور دستگاه بادی جت آلمان را از سال 2009 میلادی در کلنیک خصوصی جراحی های زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلینیک) خویش در لندن بخصوص در مواقعی که تصمیم به انتقال چربی مقدار زیادی چربی به پستان ها و باسن داشت استفاده کرده و عقیده دارد که بادی جت آلمان کاربرد خوبی برای انتقال چربی دارد ولی بادی جت به عنوان دستگاه لیپوسکشن قدرت چندانی جهت درآوردن ذخیره های قابل توجه چربی از بدن ندارد و نتایج نهایی لیپوسکشن رضایت بخشی ندارد البته تجربه و تبحر جراح مهم است.
در حقیقت همه ی این دستگاه ها که با تکنولوژی های مختلف کار می کنند نتایج نهایی آنها برای بیمار وابسته به تبحر و تجربه جراحی دارد که با آنها کار می کند.
با چربی کشی که با نام هایی چون لیپوسکشن، لیپوپلاستی، لیپو، لیپوکتمی هم نامیده می شود.
÷طرق انجام چربی کشی (لیپوسکشن) را به لیپوسکشن خشک، لیپوسکشن مرطوب و لیپوسکشن مافوق مرطوب (تر) می توان تقسیم کرده اند.
لیپوسکشن خشک که بدون تزریق مایعات بعد از بیهوش کردن بیمار صورت می گرفت امروزه در کشورهای غربی صورت نمی گیرد.
لیپوسکشن ها به روش مرطوب صورت می گیرد که با تزریقات مایعات که حاوی داروی بیحسی موضعی و اپی نفرین (آدرنالین )است از خونریزی و کبودی جلوگیری می کند. حجم مایعات تزریق شده که حاوی داروی بی حسی موضعی نیز می باشد معمولا حدود نصف کل چربی است. در لیپوسکشن تر مایعات تزریق شده بیش از کل چربی است که باید تخلیه شود.
از نظر استفاده از دستگاه های کاهش دهنده چربی موجود در بازار جهانی که به وسیله افراد حرفه یی غیر پزشک و پزشک استفاده می شوند: بطور سنتی دستگاه های کاهش دهنده چربی که در بازار کشورهای غربی وجود دارند از نظر کسانی که آنها را استفاده می کنند می توان به سه گروه تقسیم کرد:
1- روش های تقریبا سرگرم کننده کاهش چربی که به وسیله هزاران دستگاه مختلف در سوپر مارکت، آرایشگاه ها، سالن های زیبایی، مراکز ورزشی و شاید بعضی مطب های پزشکان معمولا عمومی استفاده می شوند. افرادی که اینگونه وسایل را مورد استفاده قرار می دهند معمولا از کادر پزشکی نیستند.
و در این نوع دستگاه ها امکان دارد که از تکنولوژی لیزر، رادیوفرکونسی، سونوگرافی، مادون قرمز، سرما (کریو) و … هم استفاده کرده باشند.
برای استفاده از این نوع دستگاه ها احتیاج به بی حسی موضعی یا سوراخ کردن پوست نیست ولی سازندگان همه این دستگاهها ادعا دارند که با قرار دادن دسته (پروب) آن ها بر روی پوست می توانند چربی های زیر پوست را آب کنند که سپس چربی آب شده به وسیله ادرار یا سیستم گوارشی از بدن دفع می شوند. اغلب این وسایل متنوع معمولا از کشورهای چین و کشورهای مشابه که از نظر علمی فرضیه مفید بودن این دستگاه ها ثابت نشده است.
چون این دستگاه ها که فقط روی پوست قرار می گیرند جز وسایل پزشکی محسوب نمی شوند در نتیجه مسئولان در کشورها این وسایل را مشابه مواد گیاهی عطاری و مکمل های آرایشی و ویتامینی به حساب می آورند و بر روی کیفیت آنها کنترل چندانی ندارند. مسئولان امکان دارد زمانی که اتفاقی ناگوار در حین استفاده پیش بیاید وارد عمل شوند.
دستگاه های کاهش چربی در این گروه از عهده تمایز بین سلول های پوست و عصب و رگ های خونی از سلول های چربی عاجز هستند و در وسایل زیادی از این دستگاه ها از تکنولوژی رادیوفرکونسی (آر اف) استفاده شده است که در شعاع الکتریکی در اثر حوضه تشعشعات آر اف گرمای زیادی تولید می شود که برروی همه نسج ها در ناحیه تحت درمان اثر مستقیم و حتی باعث تغییر ماهیت بعضی از این نسج ها شود که در مدت طولانی امکان دارد باعث عوارض گردد.
گرچه در مورد مفید بودن این دستگاه ها برای کاهش ذخایر چربی ادعاهایی شده است ولی چنانچه این دستگاه ها اثراتی داشته باشند بسیار محدود است که در مدت نسبتا کوتاه چند ماه اثری از نتایج آنها برجای نخواهد ماند. چون به نظر می رسد که اثرات آنها برروی سلول های چربی غیر تخصصی و حداقل است. اغلب این دستگاه ها باعث انتقال مایعات لنفاتیک از نقطه یی به نقطه دیگر مجاور در بدن می شوند و تاثیر چندانی در تخریب سلول های چربی در بدن ندارند گرچه بعضی از آنها مقداری گلبول های چربی در ادرار تولید که نمودار صدمه به سلول چربی است. از نظر عوارض احتمالی اینگونه وسایل تحقیق جامعی صورت نگرفته است.
- گروه دوم شامل دستگاه های کم کننده ی چربی هستند که معمولا در دست پزشکان غیر جراح استفاده می شوند پزشکان عمومی متخصص های پوست، متخصص های بیهوشی و مشابه آنها در مطب ها و کلینیک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه های کاهش دهنده چربی در این گروه جزء تجهیزات پزشکی محسوب می شوند و باید با ارایه نتایج مطالعات بالینی و آمارهای دقیق از سازمان غذا و دارو آمریکا پروانه عرضه شدن به بازار و مصرف پزشکی را بگیرند. شاید اولین در این گروه در سال 2005 میلادی از کشور ایتالیا دستگاهی به نام اسمارت لیپوSmart lipo عرضه کرد و توانست که از سازمان غذا و داروی آمریکا پروانه بگیرد بعد از اینکه نتایج مطالعات بالینی که برروی این دستگاه در کشور برزیل صورت گرفته بود به سازمان غذا و دارو در آمریکا عرضه شد. اسمارت لیپو که درآن از تکنولوژی لیزر (طول موج1064) استفاده شده است در اوایل سال 2006 میلادی به بازار بریتانیا با تبلیغات وسیع عرضه شد ولی طولی نکشید که جراحان به محدود بودن نتایج زیباسازی کاسمتیک آن پی بردند و کم کم استفاده از رونق افتاد گرچه هنوز دستگاه های زیادی با قدرت بیشتر به بازار آمده اند که تقریبا همه عمل های آنها زیر بی حسی موضعی میسر است ولی نتایج خوبی برای بیمار ندارند.
- دستگاه های پزشکی این گروه از تکنولوژی های متفاوتی در آنها استفاده شده است و در عرض بیست سال گذشته جای خود را در دست پزشکان باز کرده اند. برای نمونه:
الف: واترجت که درآن از فوران آب استفاده شده است
Body-Water-jet
که توسط شرکت هیومین مد آلمان به بازار عرضه شده است در مورد واترجت بیشتر بخوانید.
Human med
www.homan med.com
ب: انواع ماشین های لیزرلیپو یا لیزلیپو که اول به وسیله شرکت دکا ایتالیا عرضه شد. در مورد اسمارت لیپو بیشتر به خوانید
www.deka laser.com
تعدادی از این نوع لیزر لیپوها (لیپولیزها) وجود دارد. گرچه اسمارت لیپو در تبلیغات اولیه خود ادعا داشت که لیزر بر روی غشاء سلول های چربی اثر دارد و باعث انهدام آنها می شود ولی تحقیقات بعدی در آمریکا به وسیله سازمان غذا و دارو ثابت کرد که گرمای تولید شده ی بیش از پانصد درجه سانتی گراد باعث آب شدن چربی می شود.
در لیپوماتیک Lipomatic
که شرکت بلژیکی سازنده آن در ایران تبلیغات دامنه داری راه انداخته و به نظر می رسد که مرکز تمرکز تبلیغات را بازار تقریبا بدون رقیب ایران قرار داده است. تکنولوژی لیپوماتیک جدید نیست و به نظر می رسد که از سال 1996 در بازار بوده و چندان موفقیتی در اروپا و امریکا نداشته ولی چطور بازار ایران را گرفته این خود مسئله یی است درکش مشکل است.
در لیپوماتیک هم می توان از مایع کلاین که حاوی داروهای بی حسی کننده و آدرنالین (اپی نفرین) تزریق کرد و سپس به وسیله ی لوله هایی باریک نوک کند (کنولا) که در لیپوماتیک با لرزش کنولا جابجایی سلول های چربی صورت می گیرد برای بیرون آوردن چربی استفاده کرد.
به نظر می رسد تبلیغات و ادعاهای تبلیغاتی در مورد لیپوماتیک در ایران بیش از توانایی این دستگاه ساده با تکنولوژی قدیمی است. در حقیقت در لیپوماتیک تکنولوژی بکار نرفته بلکه از نیروی مکانیکی لرزشی استفاده شده است که با لرزش لوله ورودی به منطقه ی چربی و مکش سلول های چربی و بافت های دیگر را بیرون می کشد.
البته همین تکنیک لرزش را جراحان هنگام لیپوسکشن با حرکت لوله لیپوسکشن وارد شده به بدن با کنترل دست مرتبا در حین لیپوسکشن انجام می دهند ولی در لیپوماتیک این حرکات به وسیله دستگاه صورت می گیرد که از خسته شدن جراح می کاهد ولی نفعی برای بیمار چندان ندارد. در حقیقت با توجه به سرعت و شدت این لرزش ها لیپوماتیک بافت های مجاور سلول های چربی نیز در حین لیپوسکشن آشفته می شوند و امکان صدمه به آنها وجود دارد.
کارخانه بلژیکی سازنده لیپوماتیک که به طور مرتب در ایران مشتریان احتمالی پزشک را دعوت می کند و تبلیغات وسیع با کمک افراد داخلی به راه انداخته است روی این نکته تکیه می کند که لیپوماتیک از خستگی بدنی جراح در هنگام لیپوسکشن می کاهد ولی در مورد خصوصیات دیگر حرف جدیدی ندارد. گر چه لرزش های لوله توخالی (کنولا) لیپوماتیک در بدن امکان دارد نگرانی ایجاد نماید به خصوص زمانی که احتیاج به مکش چربی در نزدیک اعضای مهم داخلی بدن مثل کبد یا زیر چانه لازم باشد. حرکات مکانیکی کنولا به وسیله ی شرکت های دیگر سازنده ی وسایل پزشکی لیپوسکشن قبلا به کار گرفته شده و هنوز مورد مصرف به وسیله جراحان است و اولین آنها میکروایر امریکاست.
لیپوماتیک ساخت شرکت ارومی اس آ بلژیک است
www.euromi.com
گرچه هیچ دستگاه لیپوسکشنی ساخته نشده که ایده آل باشد ولی دستگاه لیپوماتیک عیب های نادر اما اساسی دارد برای مثال مواردی مشاهده شده که لوله های توخالی (کنولا) دستگاه لیپوماتیک که وارد بدن می شوند و به وسیله دستگاه به لرزش در می آید در بدن بیمار شکسته اند وبا وجود گزارش این عیب مهم به شرکت اصلی در بلژیک اقدام چندانی صورت نگرفته که این وضعیت باعث شد که سازمان غذا و دارو آمریکا یکی از شدیدترین اخطارها را علیه شرکت ارومی بلژیک صادر کند بعد از اینکه بازرسان سازمان غذا و دارو امریکا کارخانه سازنده لیپوماتیک را در بلژیک بازرسی کردند و متوجه شدند شرکت ارومی به شکایت در این خصوص توجه نکرده است.
برای اطلاعات بیشتر و آگاهی از اخطار سازمان غذا و دارو به اخبار سازمان دارو در
www.Fdaneus.com
سیستم پال میکرو ایر آمریکاWWW.microair.com
Reciproationg motion
که با تکرار حرکات جزئی به جلو و عقب بهترین و شناخته ترین و پرقدرت ترین سیستم موجود در دنیاست.
شرکت آمریکایی سازنده ی دستگاه Vaser lipo نیز چندسالی است که دستگاهی به نام پاورایکس Power X به جامعه ی پزشکی عرضه کرده است که با نظم و دقت خاصی لوله توخالی که وارد بدن شده است (کنولا) با درجات مختلف و با سرعت های مختلف به دور خود می چرخد و چربی ها با قدرتی قابل مقایسه با میکروایر از بدن خارج می شوند.
دکتر جهانگیر تقی پور تقریبا با همه این ماشین های لیپوسکشن کار کرده و عقیده دارد که پاورایکس از شرکت سوندسرجیکال (سولتا)Power X
www.Vaser.Com www.Solta.Com
از همه آنها از نظر آسانی استفاده، ایمنی بالا و کنترل دقیق حرکت چرخشی کنولا بهتر است. پاورایکس قادر به تخلیه کردن چربی فراوان در مدتی نسبتا کم است.
دستگاه ایده آل لیپوسکشن چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
دستگاه لیپوسکشن از نظر پزشکی باید دارای خصوصیات بخصوصی باشد برای مثال:
الف: بتواند به همان اندازه که احتیاج است چربی از بدن خارج کند.
ب: به نسج های مجاور مثل عصب -عروق و ماهیچه و بافتهای دیگر صدمه وارد نکند.
پ: برای بیمار دردناک نباشد
ت: در بدن بیمار تغییرات هورمونی و مایعات و الکترولیت ایجاد نکند.
ج: عارضه نداشته باشد
چ: بیمار احتیاج به ماندن در بیمارستان و حتی دوری از کار و زندگی نداشته باشد
ح: نتایج ایده آل و دائمی داشته باشد
خ: احتیاج به پوشیدن گن نداشته باشد
د: ارزان و بهتر است اگر مجانی باشد
ذ: کسی نفهمید که شخص لیپوسکشن کرده است.
ر: احتیاج به دارو نداشته باشد.
ز: هر اندازه چربی در هر جای بدن را بدون عوارض بتوان با آن لیپوسکشن کرد.
ژ: زخم حتی کوچک برجای نگذارد
ه: دستگاه ارزان باشد و هیچ گاه اشکال فنی پیدا نکند و خراب نشود.
در هر حال می توان درباره خصوصیات دستگاه لیپوسکشن ایده آل بیشتر نوشت ولی متاسفانه همچنین دستگاهی تا کنون به بازار نیامده است حتی اگر هم از مجانی بودن آن هم صرف نظر کنیم.
چه دستگاه لیپوسکشنی برای عمل جراحی لیپوسکشن خود انتخاب کنم؟
جواب: در حقیقت برای هر بیمار مشکل است که از میان این همه تبلیغات در باره دستگاه های مختلف لیپوسکشن یکی را انتخاب کند.
به عقیده دکتر جهانگیر تقی پور در عمل تجربه و تبحر فردی که لیپوسکشن را انجام می دهد نقش بسیار مهمی در نتیجه نهایی بازی میکند. بزبان ساده تر نتیجه نهایی از لیپوسکشن بوسیله این دستگاه ها وابسته به تجربه و کاردانی جراحی است که آن دستگاه را استفاده کرده است در حقیقت این دستگاه های لیپوسکشن را
Operator Dependent medical Devices
می گویند.
دکتر جهانگیر تقی پور بعد از سالها کار با دستگاه های مختلف لیپوسکشن به این نتیجه رسیده است که ویزر و پاورایکس شرکت ساند سرجیکال امریکا در دست او بهترین نتیجه را برای بیمارانش به بار می آورد.
بنابراین به تجربه و کاردانی و نوع بیحسی یا بیهوشی که جراح می خواهد به کار ببرد توجه کنید و چنانچه به قادر بودن جراح برای جامه عمل پوشیدن به انتظارات شما اعتقاد دارید بهتر است که انتخاب دستگاه را به عهده جراح زیباسازی (کاسمتیک سرجن) بگذارید چون جراح با تجربه می داند که کدام دستگاه در دست او نتیجه خوب می دهد.
تاریخچه ی مختصر لیپوسکشن (جربی کشی) چگونه بوده است؟
جواب: لیپوسکشن برای اولین بار توسط یک جراح فرانسوی (دکتردوجر) به روی اندام های تحتانی یک مدل در سال 1926 میلادی صورت گرفت لیپوسکشن مدرن از سال 1982 در فرانسه شروع شد که با استفاده از دستگاه مکنده بعد از تزریق مایعات صورت گرفت و به روش الاو I LLouz method معروف گشت که دارای نتایج قابل قبول و از ایمنی بالایی برخوردار بود.
دکتر کلاین آمریکایی کسی بود که با اضافه کردن داروی بی حسی موضعی و آدرنالین به مایعات باعث شد که لیپوسکشن به طور گسترده یی در مطب ها و کلنیک ها در جهان قابل اجرا باشد به جای آنکه در بیمارستان زیر بیهوشی صورت گیرد. گرچه هنوز در ایران تقریبا در زیر بیهوشی عمومی صورت می گیرند.
بنابراین تخلیه چربی بوسیله نیروی مکنده اولین روش بوده و سپس روش های زیادی ازجمله استفاده از قدرت موتور ماشین های مختلف که لوله تو خالی (کنولا) آنها در بدن یا به طور متناوب جلو و عقب حرکت میکند که شاید بهترین دستگاه در این زمینه میکروایر امریکاست و دستگاه دیگر از همین کشور که لوله توخالی(کنولا) باسرعت و درجات مختلف به دور خود می چرخد. گروه دیگر استفاده از تکنولوژی اولتراسوند، لیزر و…است که همه در بیست سال گذشته وارد بازار شده اند و تقریبا همه روزه بر تعداد آنها اضافه می شود.
پیشرفت در استفاده از تکنولوژی های مختلف و دستگاه های پیشرفته باعث شده است که چربی بیشتر را با عوارض کمتر و دوره نقاهت کوتاه تر بتوان از بدن خارج کرد. علاوه براین وجود این وسایل پزشکی پیشرفته محیط را برای استفاده از چربی به عنوان جایگزینی برای ژل در بدن مهیا ساخته است. برای مثال می توان با چربی کشی (لیپوسکشن) چربی های شکم و پهلو کشید و برای زیباسازی (کاسمتیک) صورت و بزرگ کردن پستان و باسن به کار برد.
چربی کشی (لیپوسکشن) با استفاده از تکنولوژی اولترا سوند یکی از شایع ترین روش لیپوسکشن در اروپا و امریکا در پانزده سال گذشته بوده است در این روش انرژی حاصل شده از حداقل امواج اولتراسوند باعث لرزش شدید در نوک میله های تو پر (پروب) ویزر که وارد ذخیره چربی شده اند می شود. لرزش تولید شده توسط تکنولوژی اولتراسوند باعث آزاد شدن سلول های چربی می شود بدون آن که به بافت های دیگر مثل عصب و عروق صدمه برساند.
وضع ذخیره های چربی در بدن را به خوشه های انگور بر درخت مو تشبیه کرده اند که لرزش حاصل شده از انرژی آلترا سوند با لرزش شدید میله ی باریک آهنی که وارد شده (پروب) سلول های چربی به زیر می افتند و سپس به وسیله قسمت دیگر همین دستگاه به بیرون از بدن آورده می شود.
مهمترین نمونه این روش لیپوسکشن ویزر Vaser lipo از شرکت سوندسرجیکال آمریکا است که از سال 2004 میلادی به طور وسیعی در اروپا و آمریکا مورد استفاده قرارگرفته و بر محبوبیت آن افزوده شده است .
همان طوری که قبلا آمد تا کنون دستگاه چربی کشی (لیپوسکشن) ایده آل به بازار نیامده است. با این وجود درجه استفاده از دستگاهها و در نتیجه روش های لیپوسکشن در کشورهای مختلف جهان فرق دارد. برای مثال به نظر می رسد که شرکت عرضه کننده لیپوماتیک از کشور بلژیک به طور بسیار فعالی در بازار ایران فروش دستگاه لیپوماتیک داشته و در دست به پزشکان مختلف قرارداده است و تبلیغات وسیعی راه انداخته اند در صورتی که لیپوماتیک از یقیه بهتر نیست.