دکتر جهانگیر تقی پور یکی از اولین جراحانی پود که از جون 2000 میلادی در کلنیک جراحی های زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلینیک) خصوصی خود در لندن انگلیس در اطاق های عمل مجهز خود انواع عمل های جراحی را زیر بیحسی موضعی با یا بدون خواب سطحی با داروهای آرامبخش (سداشن) به عموم عرضه نمود. برای دیدن قسمتی از درون کلینیک دکتر جهانگیر تقی پور در لندن که هنوز فعال است روی لینک زیر کلیک کنید یا آنرا کپی کرده و در مرورگر گوگل بگذارید
https://www.google.com/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x48766cac6e070dd5%3A0xf06aaee6290d7c9!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D110309742502890831123%26id%3D6049597132145224994%26target%3DPHOTO!5sdoctors%20makeover%20pinner%20uk%20-%20Google%20Search&imagekey=!1e10!2sAF1QipMm8bu6lkKwIdMeeHOVXc7zP1I_CZv3F0T6IRJZ&sa=X&ved=0ahUKEwjb7fiLsaTXAhXMuBoKHVNZAuUQoioIowEwCw
چه مکانی مناسب برای عمل های جراحی بخصوص اغلب عمل های جراجی زیباسازی (کاسمتیک سرجری) است؟
نوشته: دکتر جهانگیر تقی پور عضوکالج های سلطنتی انگلیس و سکاتلند (فلوشیپ)
جواب: متاسفانه در پزشکی باوجود نسخه نویسی فراوان برای دیگران نمی توان یک نسخه کلی برای مکانی جهت انجام خدمات درمانی برای بیماری های مختلف پیچید. در حقیقت ناخوشی ها در افراد به صورت “منحصر به فرد” ظهور می کنند. سالهاست که در پزشکی می دانیم که بستری شدن در بیمارستان عوارض مهمی دارد. برای مثال فشار روحی برای بیمار و نزدیکان، لخته شدن خون در رگها و عفونت با تعدادی روزافزون میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک ها در محیط های بیمارستانی امکان دارد جان بیماری را که برای عمل جراحی جزیی در بیمارستان بستری شده است تهدید کنند. بهمین دلیل حداقل در سی سال گذشته در امریکا و سپس اروپا روند عرضه خدمات پزشکی بطور بنیادی عوض شده و بیماران و پزشکان ترجیح می دهند در صورت امکان بیمار را در محیط زندگی و در میان خانواده اش درمان کنند و چنانچه احتیاج به عمل جراحی داشته باشد تا جایی که ممکن داشته باشد او را در واحد های تمیز و تقریبا کوچک بیرون از بیمارستان ها در جامعه عمل جراحی نمایند که علاوه بر کاهش عوارض جسمی، هزینه عمل، اضطراب و استرس بستری شدن در بیمارستان برای بیمار کمتر خواهد بود
بنابراین چنانچه بیمار احتیاج به جراحی داشته باشد بهتر است بجای بستری کردن او در بیمارستان و احتمال ریسک اضافی برای بیمار او را در مراکز جراحی های سرپایی (دی کیس) که عوارض کمتری دارند عمل کنند.
خوشبختانه دکتر جهانگیر تقی پور تجربه چندین ساله در کلنیک جراحی های زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلینیک) خود دارد و جز اولین گروه جراحانی پود که از جون 2000 میلادی عمل های جراحی را در اطاق ای عمل کلینیک خصوصی خود در لندن به عموم عرضه کرد.
امروزه عمل های جراحی زیادی که شامل اغلب عمل های جراحی زیبا سازی (کاسمتیک سرجری) می شود بطور ساده تر با برش کوتاه تر و بهبودی سریع تر اغلب در زیر بی حسی موضعی در مراکز سرپایی در اروپا و امریکا صورت می گیرد و جا دارد که در ایران هم به این مسئله توجه شود.
در حال حاضر در ایران در استان های مختلف معاونت درمان در دانشگاه ها وظیفه اجازه دادن و نظارت بر مطب ها و مراکز پزشکی را دارند در صورتی که مقداری از این تصمیم ها هم در تهران در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گرفته می شود. همچنین آمده است که بازرس های این مراکز دانشگاهی هر وقت که مایل باشند می توانند مراکز درمانی را مورد بازدید قرار دهند و تمام وسایل و امکانات را دقیقا بررسی نمایند.
اما ذکری نشده است که تعبییر قوانین و مقررات وزارت توسط این مراکز دانشگاهی متفاوت و استاندارد ملی در ایران وجود ندارد. بدین معنی سختگیری که در شیراز در مورد یک موضوع بخصوص می کنند در جای دیگر آن موضوع در برنامه کاری نیست. شاید ذکر این موضوع لازم نباشد که بهداشت و درمان مسئله اساسی هر جامعه است چون کارآمدی برنامه همه گیر سلامت برروی تمام ابعاد فعالیت های دیگر در جامعه و در نتیجه پیشرفت کشور اثر دارد.
در نتیجه امری حیاتی است که با داشتن سازمانی “مستقل” و قوی برای نظارت کامل بر تمام مراکز بهداشت و درمان در کشور با بازرسان ورزیده این وظیفه انسانی و ملی را به دوش بگیرند. چون یکی دیگر از پراکندگی مسئولیت ها آنست که در پی سلسله مراتب مسئولیت ها “رقیق تر” می شوند و سرانجام چیزی از آن نمی ماند که به تواند از “مصرف کننده خدمات” در برابر خطرات محافظت کند.
مراکز درمانی سرپایی چه شرایطی باید داشته باشند؟
جواب: امروزه، عمل های جراحی که اغلب عمل های جراحی زیبا سازی (کاسمتیک سرجری) را شامل می شود در زیر بی حسی موضعی در مراکز سرپایی در اروپا و امریکا صورت می گیرند با این روش ساده با برش کوتاه تر بیمار سریع بهبود می یابد
دکتر جهانگیر تقی پور جز اولین گروه جراحانی پود که در کلنیک جراحی های زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلینیک) خصوصی خود در لندن از جون 2000 میلادی عمل های جراحی را در اطاق های عمل مجهز خود به عموم عرضه نمود در این زمینه تجربه چندین ساله دارد
در مراکز درمانی و جراحی سرپایی که بیمار در صورت احتیاج با حداقل توقف بتواند به خانه خود برگردد باید دارای شرایط مناسب و مجهز به وسایلی باشد برای مثال این مراکز سرپایی جراحی باید:
1. بوسیله افراد آموزش و تعلیم دیده اداره شود.
2. پزشک متخصص بیهوشی موجود باشد.
3. محیط و وسایل تمیز باشند که امکان انتقال عفونت نباشد.
4. وسایل و کادر ورزیده به اندازه ای باشد که بتوانید در مواقع اضطراری کاملا مفید عمل کنند.
5. در نتیجه در چنین مراکزی عمل های “جراحی محدود” سرپایی که شامل اغلب جراحی های زیباسازی می شود با استاندارد بالا توسط جراحان و کادر ورزیده پزشکی در محیطی تمیز و مجهز صورت گیرد
در محلی که عمل جراحی صورت می گیرد بسیار مهم است که تمیز و دارای امکانات باشد. بهمین جهت دکتر جهانگیر تقی پور توجه خاصی به تاسیس اطاق های عمل با امکانات ایمنی برای بیماران در کلینیک زیباسازی (کاسمتیک سرجری کلینیک) خود در لندن و در شیراز از بدو احداث کرده است
درباره قوانین و مصوب نامه های وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکی بیشتر بخوانید.
چرا درمان بیماریها و حتی جراحی کردن بیماران بصورت سرپایی بهتر از بستری کردن آنها در بیمارستان است؟
جواب: شکی نیست که ایمنی بیماران در ارائه دادن هر سرویس درمانی در اولویت خاصی قرار دارد. بهمین دلیل تاسیس مراکز و مکان های سرپایی (دی کیس) با امکانات مناسب که بیمار بعد از چند ساعت و با حداقل توقف در این مکان ها به خانه برگردد بهتر از بستری کردن و درمان کردن بیماران در بیمارستان ها است
مطالعات پزشکی نشان داده است که بستری کردن بیماران در بیمارستان عوارض فراوان دارد. برای نمونه به دلیل آغشته بودن محیط های بیمارستانی با میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک ها علاوه بر امکان عفونت بیمار با اینگونه باکتریها امکان لخته شدن خون در رگها و تهدید جان بیمار وجود دارد. بهمین دلیل پزشکان ترجیح می دهند در صورت امکان بیمار را در خانه و در میان خانواده اش درمان کنند حتی اگر بیمار به عمل جراحی احتیاج داشته باشد او را در واحد های تقریبا کوچک در جامعه بدور از محیط بیمارستانی عمل جراحی کنند که هزینه عمل کمتر خواهد بود
.برای نمونه در رشته های مختلف پزشکی می توان از این مراکز سرپایی استفاده کرد برای نمونه:
جراحی : امروزه بسیاری از عمل های جراحی را می توان بصورت سرپایی انجام داد.
تقریبا به جرعت می توان گفت که تمام پیشرفت های جراحی در پنجاه سال گذشته مرهون استفاده از تکنولوژی های مختلف بوده است که به پزشکان برای درمان بهتر بیماران کمک کرده است.
در حقیقت استفاده از تکنولوژی های مختلف واقعا چهره جراحی را دگرگون کرده است. تکنولوژی های جدید به جراحان این امکان را داده است که با برش های جراحی کوتاه تر و ساده تر عمل های جراحی و یا از طریق چند سوراخ در بدن (لاپاروسکوپی) در اعماق بدن انسان عمل جراحی پیچیده انجام دهند. در نتیجه بیمار سریعتر بهبود یافته و می تواند برسر کار و زندگی خود برگردد.
برای مثال: عمل های جراحی داخل شکم مثل آپاندیس و کیسه صفرا و … در سی سال گذشته در کشورهای غربی از طریق سوراخ های جا کلیدی و استفاده از تلسکوپ های مختلف (لاپاروسکوپی) صورت می گیرد و ساعاتی بعد از عمل جراحی بیمار معمولا به خانه بر می گردد.
البته در بعضی بیمارستان های ایران هم در این زمینه پیشرفت هایی شده است چون با باز کردن شکم توسط جراح برای چنین عمل های جراحی شایع – بیمار چندین روز احتیاج به بستری بودن در بیمارستان در معرض ریسک عوارض و از دست دادن وقت و درآمد می شود.
مهم تر اینکه عمل جراحی با زخم باز و سپری کردن مدتی در محیط ناآشنای بیمارستان بیمار را از نظر روحی تحت فشار هم قرار می دهد و امکان عوارضی چون عفونت های بیمارستانی و لخته شدن خون در اندام های تحتانی و پولموناری آمبولی و خطر جانی برای بیمار دارد.
علاوه بر این دو مثال، امروزه بسیاری از اعمال جراحی را با استفاده از تکنولوژی می توان زیر بیحسی موضعی و یا با استفاده از داروهای آرامبخش بدون احتیاج به بستری کردن در بیمارستان انجام داد.
بنابراین تجدید نظر در قوانین تقریبا قدیمی در ایران به شاخه های مختلف بهداشت و درمان در دانشگاه های کشور این اجازه را می دهد که با اجازه دادن به مراکز سرپایی (دی کیس) و برپا کردن پلی کلینیک ها در نقاط مختلف می توان با درمان های سرپایی به بیماران خدمات بهتری ارائه نمود
درمان بیماریهای داخلی مزمن: تقریبا تمام بیماریهای مزمن طب داخلی مثل کنترل فشار خون بالا، دیابت قندی، آسم، … بهتر است که در منزل و محیطی که فرد زندگی می کند درمان شوند.
علاوه بر مزیت هایی که در بالا در مورد مراکز سرپایی جراحی و خطرعفونت بیمارستانی ذکر شد به عقیده دکتر جهنگیر تقی پور مهمترین منفعت درمان بیماریهای مزمن در منزل آنست که بیماری آنها تحت شرایط محیط زندگی آنها تنظیم می شود. به زبان ساده بجای استرس بیمارستان و دراز کشیدن روی تخت بیمارستان و خوردن غذای بیمارستان چنانچه فرد بیمار در خانه خودش باشد که فعالیت روزمره خود را انجام دهد و غذای معمولی خود را بخورد کنترل فشار خون و بیماری قند و آسم او بیشتر برای شرایط آن فرد مفید بوده و با او سازگار است. درچنین شرایطی است که بیمار علاوه بر دارو نسخه یی کمکی برای اصلاح کردن محیط زندگی اش از کارشناسان و صاحب نظرانی که بیمار را در محیط زندگی اش می بینند و درمان می کنند خواهند گرفت.
درمان بیماری های حاد: دسترسی فوری بیماران با بیماریهای حاد مانند سکته قلبی و سکته مغزی به مراکزی که تجربه، تخصص و منابع کافی (انسانی و مالی) برای بررسی فوری و دقیق و درمان این گونه بیماران حاد داشته باشند حیاتی است. در این مورد بهتر است از پروتوکل ها و استانداردهای بین المللی برای درمان این بیماران استفاده کرد.
در حقیقت نقش پزشک و سیستم درمانی در نجات بخشی و درمان بیماریهای حاد و تروما بیش از هر شعبه دیگر پزشکی مشهود است. چون درمان فوری و مناسب بیماریهای حاد نه تنها جان بیمار را نجات می دهد بلکه از عوارض دراز مدت این بیماریهای حاد جلوگیری می کند.
درمان سوانح و سوختگی (تروما یونیت): در اینجا هم استانداردهای بین المللی برای درمان فوری و کاملا مناسب قربانیان تصادفات رانند گی وسوخته گی ها از طرف کالج جراحان امریکا مدون و تقریبا در سرتاسر جهان بمرحله اجرا گذاشته شده است.
با پیروی از این راهبردهای تخصصی بالینی قربانی های حوادث و سوانح سوختگی باید در این مراکز مجهز تخصصی درمان شوند چون درمان بدونه وقفه این قربانیان حوادث با عث نجات جان آنها شده و از عوارض اختمالی در مدت طولانی جلوگیری می کند.